Az utóbbi pár napban elcsendesedtünk, aminek volt jó pár
oka, de azt majd a következő bejegyzésben fejtjük ki. A kínai ősz-közép
ünnephez hasonlóan megint kulturális vonatkozásban írok. A két leginkább ismert
sztereotípia, ami eszébe jut a (laikus) embernek Kínáról az olcsó cuccok és a
kaja. Nos, bizton állíthatom, hogy itt nem azt az olajban tocsogó, ’cipőszószos’,
legtöbbször gyenge minőségű kosztot lehet kapni. Tulajdonképpen sértő lenne még
az utcai kajaárusokat is összehasonlítani az otthoni kínai kajáldákkal (na persze
tisztelet a kivételnek).
Először is azzal kezdem mondandómat, hogy itt Kínában szinte
sehol sem lehet olyan kaját kapni, mint az otthoni olcsó kifőzdékben. Mivel még
nem nagyon voltam legfelsőbb kategóriás éttermekben itt, ezért csak a közép-,
és alacsony árkategóriás helyekről, valamint az utcai árusokról tudok
nyilatkozni. Kezdjük is növekvő sorrendben a felsorolást!
Utcai kajaárusok
Általában ebédidőben és vacsoraidőben kerülnek elő, vagy
manuálisan, vagy biciklivel hajtható mobil-éttermeikkel. Az igazán prok még
műanyagszékeket és összecsukható asztalokat is hoznak magukkal. A koncepció
mindenhol ugyanaz: viszonylag egyszerű kajákat frissen készítenek, ráadásul
borzasztóan olcsón. Ez az olcsóság azonban nem a minőség rovására megy: egyszerűen
csak annyi a titok, hogy az ételek alapanyagai sem drágák. Ilyen a tészta
wokban elkészítve, hozzáadva tojás, zöldségek, valami sonkának tűnő cucc és
persze fűszer. Az ember kiválaszthatja, hogy mit szeretne bele, hogy ha viszont
nem mond semmit, akkor minden belekerül. A csípősnél azért rákérdeznek persze,
hogy kér-e az ember, de amúgy nem. 6 yuanbe (kb.210 Ft) kerül és óriás adag. A
hordozható dobozba alig fér bele. Ja, és azt el is felejtettem, hogy még a
tészta típusát is ki lehet választani, kb. 6 féle van, vagy rizs. A kiszolgálás
hiperszuper gyors és a kaja finom.
Ilyen tésztaárusból több is van, két-három stand mindig itt
lebzsel a koli utcájában. A tésztásokon kívül vannak ilyen lángos-szerű
kajaárusok is. Kiviszik a nyers, megkelesztett tésztát, amiben valamilyen
fűszert is tesznek, és ott helyben sütik ki a hatalmas olajos kisütőben.
Nagyjából emberfej nagyságúak és nagyon hasonlít a tésztájuk a lángoséra. Ennek
4 yuan darabja (kb.140Ft), nagyobb étvágyúaknak mondjuk, inkább kettő lenne
elég. Van egy másik lepényszerű dolog is, hasonlít nagyon ehhez a lángoshoz, de
nem annyira ropogós és kb. feleakkora. Az ára is feleannyi, viszont ugyanúgy
valamiféle zöldséges dolog van benne. Finom nagyon, de mindennap azért nem
tudnám megenni, mert túl olajos. Az itteni árus két standdal jön, az egyik
tulajdonképpen egy hatalmas nyújtódeszka, a másik pedig a kisütős stand. Azért
vicces, hogy ott az utcán csinálják a tésztát…
Van még tajvani palacsinta árus, ami leginkább a mi
palacsintánkra hasonlít, de kicsit olajosabb a tésztája és mások lehetnek az összetevők,
mert vastagabb és ropogósabb is. Ebbe lehet kérni mindenfélét: sajtot, sonkát,
csirkehúst, tojást, zöldségeket. Minél több dolgot kér az ember, annál drágább.
A sajtos-sonkás 6 yuan, és amúgy nagyon finom. Nekem elég abból egy darab is,
annyira laktató. Persze az olajos tészta nem éppen a legegészségesebb és
kímélőbb kaja, de egyszer érdemes kipróbálni még a fogyókúrázóknak is!
Szokott jönni egy barbecues is, elég vicces, egy lepukkant
utánfutó megpakolva nyársakkal: húsok, zöldségek, tofu… A széle pedig
kialakítva sütödének: szénnel kirakva, amin aztán a kiválasztott saslikokat
megsütik. Ennek sajnos nem tudom az árát, mert még nem próbáltuk ki. Patrik
kedvence a húsos lepény. Mi csak hamburgernek nevezzük nemes egyszerűséggel,
mert arra hasonlít a leginkább. Egy nagyobb ökölnyi lepény megtöltve apróra
vágott husival. Erről képet is közlünk majd. Ez az étek úgy készül, hogy a
néninek van egy nagyon pici standja, amiben van egy beépített gáztűzhely és
azon pirulnak a cipók. Van egy kondérja, benne a zsírban tocsogó kész husi,
abból kitesz valamennyit az előtte lévő vágódeszkára, majd a hatalmas bárdjával
apró darabokra vágja. Ehhez kérés szerint tesz koriandert és/vagy csípőset,
majd a félbevágott lepénybe belepakolja mindezt. Tényleg finya, csak előfordul,
hogy túl zsírosra sikeredik. Ahol utcai kajaárus van, ott büdös tofu árus is
van. Mi messziről elkerüljük ezt a standot, leginkább a szaga miatt. A kínaiak
imádják, a külföldieknél pedig megosztó a vélemény arról, hogy finom vagy sem.
Én nem szeretném megkóstolni, amúgy sem a szívem csücske a tofu. Egyébként
nagyjából annyi az egész, hogy egy fémlapon megsütik a tofut. Nem tudom, hogy
mitől lesz olyan büdös, és hogy őszinte legyek, nem is akarom tudni.
Patrik szerint a kép készültekor azt magyaráztam az eladónak, hogy "Két pofont fogsz kapni, ha azonnal nem szolgálsz ki!" :D |
A sós kaján kívül lehet utcai nasiárusokkal is találkozni. A
kedvencünk egy ilyen ostyaszerű édesség, aminek olyan az íze, mint a fagyis
rolettinek. Egy picit vastagabb viszont ez a roletti, és a tésztájában fekete
szezámmag van. Ezt úgy készítik, hogy az előre bekevert tésztát egy kétoldalú fémlapra
öntik, majd összecsukják és hagyják a tűzön sülni. Mikor kellően megsült a
tészta, gyorsan felcsavarják ezt a tésztalapot és egy ollóval kisebb darabokra
vágják. Egy zacskó ilyen ostya 5 yuan és azt kell mondjam, minden centet megér.
Mi általában a joghurtba szoktuk mártogatni, de frissen még önmagában is isteni
finom. A másik édesség-ellátó is hasonló eszközökkel dolgozik: előre bekevert
gofri tészta, kétoldalú fémsütő és zacskós kiszerelés. Ez a nasi viszont
teljesen más, gofri íze van és tulajdonképpen ilyen kis gömbökből áll, mert a
sütő, amiben készül, ilyen lyukacsos-szerű. Ez is frissen a legjobb és szintén
5 yuant kérnek érte. Már régóta tervezzük, hogy Nutellával kipróbáljuk, de még
nem volt lehetőségünk Nutellához jutni eddig. Sajnos nincs minden sarki
boltban, ezért kicsit utána kell még járnunk, hogy pontosan hol szerezzük be.
Mivel túl sok a mondanivaló, de kevés az idő, ezért a többi
dolgot egy másik bejegyzésben írom le. Mindemellett elnézést a kevés kép miatt, holnap este körbefényképezzük az egész utcát, ahol remélhetőleg minden résztvevője a posztnak jelen lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése