Folytatva a felsorolást a kínai étkezési lehetőségekről,
most az olcsó és itteni viszonylatban közepesen drága éttermeket veszem górcső
alá. Az olcsó éttermek általában nagyon picik, elég piszkosnak is néznek ki, és
a berendezés is ócska (műanyag támla nélküli székek, ragadós asztalok). Ettől
függetlenül az étel általában nem rossz. Mondjuk, leginkább kínai ételeket
lehet venni itt, de nem a fehér embernek valót, hanem a legedzettebb-belű
kínaiaknak valót. A legelső napokban tévedtünk be egy ilyenbe, viszont olyan
csípős volt a kaja, hogy nem bírtuk megenni. Ezen kívül azt sem tudtuk, hogy
mit eszünk, de ez már a kisebbik probléma volt. A tapasztalatom az, hogy habár
az ilyen éttermekben egyáltalán nem beszélnek angolul, mindig nagyon kedvesek
és mosolygósak, ha külföldi téved be hozzájuk. Nagy nehezen meg is lehet
értetni magunkat velük, és jobb esetben olyat is kapunk, amit szeretnénk. A
kiszolgálás általában kiváló és az ár is, a kaja nem mindig az elképzeltnek
megfelelő. De azt hiszem, ez nem is elvárható maximum 10 yuanes árú ételekért.
Szintén nevetségesen olcsó élelem lelőhely a suli menza.
Nemcsak az én sulimban, hanem Patrikéban is, meg gondolom mindenhol máshol. Ez
részben köszönhető az ételek közepesen jó minőségének, részben pedig úgy
sejtem, hogy van valami támogatás is erre az állam részéről, máskülönben
egyáltalán nem lenne indokolt, hogy 2,5 yuanért (kb.100 FT!!!) lehessen venni
egy normál adag tésztát, amiben pici húsdarabok és kínai káposzta is felelhető.
Íme, egy kép róla, már félig megevett állapotában:
Általában az a jellemző a suli menzákra, hogy egy kampuszon
belül több is van, külön épületeket szentelnek nekik és jellemzően hatalmasak.
Nem is csoda, hiszen itt az egyetemek is hatalmasak, az én iskolámba például
30.000 diák jár. Ilyen mennyiségű embernek nem elég egy néhányszáz fős kajálda.
Így fordulhat elő az is, több emeletesek ezek az étkezdék. Nem ugyanazt lehet
kapni mindenhol, itt is vannak különálló kajáldák, például nálunk van muszlim
étterem is, hiszen elég sok itt a muszlim külföldi, és nekik is kell valamit
enniük ugyebár. Mivel a kínai konyhában a disznóhús nagyon kedvelt alapanyag,
ezért állandó félelemben élhetnek a buzgó hívő muszlimok. Egyszer véletlenül
egy kazah srácot megetettem egy olyan dumplingos levessel, amiben disznóhús
volt. Habár megkérdezte, hogy milyen hús, én gyorsan kapcsoltam, hogy nem
biztos, hogy hallani akarja, és csak annyit mondtam, hogy nem tudom. Szegény
fiú… :) Tehát visszatérve a menzákra, itt Kínában az a módi, hogy minél
feljebbi emeletre megy az ember, annál jobb kaját kap, annál drágábban. Én még
nem nagyon fedeztem fel az emeleteket, de azért nem dobtam hátast az eddigi
kajáktól, akárhol is voltam. Az áruk miatt ettől függetlenül érdemes hétköznap
itt enni, ugyanis 10 yuannél (350 Ft) drágábban nem igen tud kajálni az ember,
olyan bőségesen elég az étel. A muszlim étteremben egy szelet rántott
csirkemell, egy közepesen nagy szálka nélküli rántott hal, ilyen szószos
krumplis-csirkés köret és rengeteg rizs nagyjából 10 yuan. Otthon kíváncsi vagyok
mit kap ezért az ember. Talán a suli menzán hasonló pénzért, hasonló kaját
ehet, de azt is csak az általános és középiskolás gyerekek.
Térjünk át a rendes éttermekre. Ismérvük az, hogy sokkal
jobban néznek ki belülről, mint a kicsi koszos éttermek, rendszerint rengetegen
dolgoznak bennük, mind a konyhán, mind az ételkihordásban és az árak legjobb
esetben is 10 yuannél kezdődnek. Viszont a jó hír az, hogy 13-20 yuan között
biztos, hogy nagyon bőséges és nagyon jó kaját kap az ember. 20 yuan 700 Ft-nak
megfelelő összeg, ami valljuk be, még így is olcsónak számít egy
középkategóriás magyar étteremhez viszonyítva. Ezek az éttermek általában
tiszták, legalábbis ha az ember nem keresi direkt a koszt, és mindig frissen és
gyorsan készülnek az ételek. Lehet egy személynek való adagot is kérni, és a
kínaiaknál jellemző nagyobb társaságnak való kiszereléseket is lehet venni.
Nekünk van egy kedvenc éttermünk, ahova már a kezdetek óta járunk. Ilyen kínai
agyagszobrok vannak az étterem előtt, és úgy sejtem, hogy az ételek egy része
Xi’anból származik. Azért szeretem nagyon ezt az éttermet, mert bármennyire is
tele van, nekünk mindig találnak helyet. Van egy néni, akivel különösen jóban
vagyunk, ha ő ott van, akkor mindig nála rendelünk. Jó pár ételt
lefényképeztünk itt, amit most ti is megnézhettek:
Dumpling és Kongbao csirke |
Egyik kedvenc éttermünk |
Megint dumpling |
Emellett az étterem mellett van egy levesező is. Az áraik
kb. ugyanolyanok, mint a másik helynek, viszont szinte teljesen más ételeket
árulnak. Kis kitérőként megjegyezném, hogy ezt szeretem Kínában nagyon, hogy
rengeteg az étterem, vagy nálunk inkább kifőzdének hívnám őket, viszont mégsem
csak ugyanazokat a kajákat lehet venni. A franchiseokon kívül azt hiszem, nem lenne
túlzás az a kijelentés, hogy nincs két egyforma étterem, ahol szinte
ugyanazokat a dolgokat lehet kapni. Ebből adódóan viszonylag olcsón sokkal
változatosabban lehet étkezni, mint otthon, ha mondjuk, csak étteremben tudna
az ember enni. Szóval ez a levesező leginkább tésztákra szakosodott, abból
viszont nagyon sok fajtára. Mi dumplingos levest szoktunk itt általában enni,
mert nem csípős, elég lightos és nagyon finom.
Azt szeretem ezekben az éttermekben, hogy képesek egymás
mellett is rengeteg vendéget fogadni, és nem egymástól lopkodják az ötleteket a
kajákra, hanem mindegyiknek meg van a maga ’profilja’. A levesezős mellett
például van egy curry-s étterem, ahol csak curry szószos ételek vannak. Van
ugyanebben a tömbben egy étterem-bár, aminek szerintem külföldi lehet a tulaja,
oda is járnak azért az emberek. Mondjuk nekem annyira az a hely nem a szívem
csücske, a kaja valahogy sosem volt eddig olyan, mint amilyennek lennie kéne.
Hívogató, mert sok az európai étel (még ’magyar gulyás’ is van az étlapon, de
eddig akárhányszor kértem, sosem volt nekik), viszont az ár-érték arány
egyáltalán nem egyenlő. Van egy másik kedvenc helyünk, ahol az étterem
elsősorban a dumplingokra specializálódott. Ilyen látványkonyhaszerűen van egy
ilyen üveges rész, ahol frissen készítik a dumplingokat. Nagyjából 20 különböző
féléből lehet válogatni, plusz van egy étlap is, ami tele van más fajta
kajákkal. Nekünk a menü általában: 3 adag dumpling és egy adag krumpli. Ez a
krumpli viszont nem egyszerű krumpli, hanem egy nagy kazal szalma krumpli, tele
vékony paprika darabokkal, korianderrel és (sajnos) piros paprika darabokkal.
Természetesen erről is készült kép:
A közép árkategória felső részébe tartozó éttermekről sem
tudok nagyon sokat írni, mert még csak egyszer voltunk ilyenben. Már régóta
szemezgettünk egy étteremmel, aminek az ablakaira különböző ételek fényképei
voltak kitéve, és nagyon guszták voltak. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy
kipróbáljuk végre. Mikor elkezdtük nézegetni az étlapot, nem túl nagy örömmel
vettük tudomásul, hogy itt bizony szinte minden csípős. Azért nagy nehezen sikerült
találni néhány fogást, ami nekünk is jó volt, de ettől függetlenül az árakhoz
és az elképzeléseinkhez képest mégsem azt kaptuk, mint amire számítottunk.
Patrik eléggé kiakadt, amikor a kirendelt husi kb. 70%-a csont és mócsing volt.
Mivel a kínaiaknak úgy hiszem, a mócsing nem okoz problémát, ezért bele kellett
törődnünk, hogy itt a drága éttermek is inkább a kínaiaknak kedveznek jobban,
mint nekünk. Ez a vacsi összesen kb. 80 yuanbe fájt, de otthon egy ilyen
kaliberű helyen nagyjából 5000-6000 Ft lett volna két főre. Néhány kép arról az
estéről:
Egy másik történet erről a kínai ízlésről. A héten az
osztálytársaimmal beültünk egy szintén drágább étterembe. Ha sokan vagyunk,
akkor sokkal jobban megéri az ilyen helyeket kipróbálni, mert sokkal több ételt
ki lehet rendelni és meg lehet kóstolni, és a végén a számlát közösen ki lehet
fizetni. Nos, azon a napon is voltunk legalább 12-en és tévedésből ki lett
rendelve egy egész kacsa. Mindenki csak nézett, hogy ez nem éppen olyan, mint
ami a képen volt, de elkezdtünk csipegetni belőle. Na és itt jött a fekete
leves. Nem nagyon néztem, hogy mit teszek a tányéromra, de amikor megláttam,
hogy az nem is hús, ami a pálcikámon van, akkor egy kissé rosszul lettem.
Sikerült a kacsa csőrének egyik felét megtalálnom, és mire felocsúdtam, akkor
láttam, hogy farkasszemet néz velem az a döglött állat azon a tányéron.
Onnantól kezdve nem vágytam már a kacsahúsra. Mások sem nagyon. És ez nem
finnyásság kérdése, egyszerűen lesokkolódtam, mert nálunk otthon ez egyáltalán nem
normális és megszokott dolog, ráadásul fel sem voltam készülve erre az
atrocitásra. A történetben az még rosszabb volt, hogy ez a ’véletlen’
kirendelés 135 yuannel dobta meg még a számlát, és így 32 yuan lett fejenként
az ebéd, ami már kifejezetten soknak számít itt.
Egyelőre ennyi fért bele a mai bejegyzésbe. A következő
kaja-témájú posztban az ételek alapanyagáról írok majd egy rövidebb
szösszenetet.
Nem lehetne esetleg, hogy küldök ki sajtos-tejfölös spagit, cserébe meg kapok olyan szalmakrumplit?
VálaszTörléscsók, anya
Anya, neked pont a szalmakrumplira fáj a fogad, mikor azt a Nagyitól is be tudjuk szerezni?! Én inkább a dumplingokra vágyom, azok nagyon guszták :) Mi japó étteremben voltunk a héten Kristóffal, ott is kóstoltunk érdekes dolgokat (és nem szokásos sushi étterem, igazi japán meleg konyha volt!), de az nem volt 10 yuanos..:)
VálaszTörlésA szalmakrumpli csak az unokák privilégiuma...na kapok a fejemre asszem :(((
VálaszTörlés